4 min read

Een blik op de toekomst van digitaal ondertekenen voor hypotheekadviseurs

Featured Image

De digitale ontwikkelingen gaan razendsnel. Even stilstaan en terugblikken naar wat het heeft opgeleverd kan dan erg waardevol zijn, maar ook vooruitkijken naar de kansen en uitdagingen voor de toekomst is zinvol. Zo ook als het gaat om het digitaal ondertekenen van documenten; een ontwikkeling die de laatste tijd een enorme vlucht heeft genomen. Tijdens de coronaepidemie is de digitale handtekening door veel hypotheekadviseurs en geldverstrekkers versneld geïntegreerd in het proces, maar nu deze crisis grotendeels achter ons ligt is de vraag: gaan ze daarmee door? Welke kansen en uitdagingen zijn er? Jeroen Oversteegen (directeur Nationale Hypotheekbond), Timo Ekhart (officemanager Van Kooten Financiële Raadgevers) en Timo Meskers (assortimentsmanager Intermediaire Distributie ABN AMRO) delen hun visie op de toekomst van digitaal ondertekenen voor hypotheekadviseurs.

 

Jeroen Oversteegen: “We zijn gewend aan de online snelheid, digitaal ondertekenen zal alleen maar meer gebruikt worden”

 

Jeroen heeft als directeur van de Nationale Hypotheekbond één doel: het hypotheekproces voor de adviseur eenvoudiger maken. Daar is ook de consument mee geholpen. Om dat voor elkaar te krijgen, hebben zij de digitaal ondertekenoplossing van Stiply geïntegreerd in de bekende softwarepakketten PortefeuilleSignalen en Elements.

Oversteegen: “Als consument zijn we snelheid gewend. Denk aan het online bestellen van producten of kleding, of een maaltijd via Thuisbezorgd.nl. Steeds meer mensen vinden het daarom vervelend om bij een hypotheekadviseur op bezoek te moeten gaan, puur voor het zetten van een handtekening. Dat kost alleen maar tijd. Hoe fijn is het als je die handtekening digitaal kunt zetten wanneer het jou uitkomt, waar je ook bent? Voor de klant is het fijner, maar ook voor de hypotheekadviseur. Als intermediair heb je met digitaal ondertekenen namelijk meer grip op het proces en er gaat minder fout. Denk aan verkeerd ingevulde velden, vergeten vakjes, foutief inscannen. Dat is verleden tijd met digitaal ondertekenen. Steeds meer documenten worden digitaal ondertekend, waaronder ook hypotheekaanvragen. Steeds meer banken accepteren dat. Nog niet allemaal, natuurlijk heeft het even tijd nodig om dat goed in te regelen. Er zit met name angst in het stukje compliance; je moet wel zeker weten dat de juiste persoon tekent en dat de handtekening rechtsgeldig is. Daar zijn inmiddels beproefde authenticatiemethodes voor zoals iDIN. Digitaal ondertekenen is in mijn ogen bij financiële processen en ook voor hypotheekadviseurs zeker de toekomst.”

 

Timo Ekhart: “Het zou mij verbazen als de digitale handtekening voor hypotheekadviseurs weer verdwijnt, de ontwikkelingen gaan zo snel”

 

Timo werkt zowel in de makelaardij als in hypotheekland met digitale handtekeningen. Eerst voor interne documenten, later ook bij hypotheekaanvragen voor klanten. Ekhart deelt zijn visie: “Sinds corona heeft digitaal ondertekenen een grote vlucht genomen. Waarom zou je alles met pen en papier ondertekenen, inscannen, mailen of met de post opsturen als dat ook digitaal kan? Vaak zitten er hele kleine foutjes in de ondertekende documenten waardoor alles weer terug kan. Dat zorgt voor vertraging, terwijl je juist snel zekerheid wilt creëren voor de klant. Zij willen dat hypotheekaanbod rond hebben, zodat ze hun droomhuis kunnen kopen. Natuurlijk nemen we de offerte nog steeds persoonlijk door met de klant en leggen we alles rustig uit, alleen het ondertekenen kunnen onze klanten op ieder moment van de dag doen. En wij hebben het document dan meteen weer binnen, met de garantie dat ieder vakje juist is ingevuld.

Wil je het zelf eens ervaren en een digitale handtekening zetten als test? Laat dan je e-mailadres achter en ontvang een voorbeelddocument ter ondertekening.

Onderteken een document met Stiply

Steeds meer geldverstrekkers accepteren sinds de coronacrisis een digitale krabbel. Logisch ook, want iedereen moest zoveel mogelijk thuis werken en kantoren waren dicht. Waar sommige banken van tijdelijk naar een permanente acceptatie van de digitale handtekening zijn gegaan, zijn anderen nog niet zo ver. Waarom bepaalde geldverstrekkers het terugdraaien, komt waarschijnlijk door een stukje angst dat ze het niet op de goede manier zouden doen. Dan heb ik het over dossiervorming en vastlegging. Bij fraude met een natte handtekening weten ze hoe ze rechtszaken moeten aanpakken om in hun recht te staan. Bij een digitale handtekening is dat nieuw en onbekend, dus dat kost meer tijd. Terwijl ik digitaal ondertekenen juist veiliger vind, want het met iDIN digitaal ondertekende document is samen met het bewijsdocument vergrendeld. Daar zit een zegel op, dus je kunt er zelf niets meer aan veranderen. Terwijl je bij een papieren versie ontzettend makkelijk iets kunt aanpassen. Daarnaast is iDIN een wettelijk betrouwbaarder middel om personen te identificeren. Je kunt je voorstellen dat een SMS-code misschien doorgestuurd wordt, maar dat doe je niet met je bank inloggegevens.  Lees hier meer over waarom iDIN belangrijk is voor een rechtsgeldige digitale handtekening in het hypotheekproces.

Hoe ik de markt nu zie? Het merendeel van de geldverstrekkers accepteert de digitale handtekening, ongeveer 9 op de 10. Het zou mij verbazen als die laatste geldverstrekkers niet meegaan. De ontwikkelingen gaan zo snel. Ik hoop dat we met z’n allen met één systeem gaan werken en dat dat de norm wordt. Dan wordt het voor iedereen het makkelijkst. Grootschalige fraude of een gigantisch datalek zou roet in het eten kunnen gooien. het is aan partijen zoals Stiply, om de kans daarop zo klein mogelijk te maken.”

 

Timo Meskers: “Ik denk dat digitaal ondertekenen permanent is, het past ook bij deze duurzame tijd”

 

Waar ABN AMRO eerst nog geen digitale handtekening accepteerde, zijn ze nu helemaal om. Timo heeft digitaal ondertekenen bij hypotheekaanvragen geïntegreerd, omdat hij het intermediairs en consumenten zo gemakkelijk mogelijk wil maken om hun producten af te nemen. Hoe kijkt hij naar deze ontwikkeling? Meskers: “Tijdens de coronacrisis gaven intermediairs bij ons aan: ‘ik heb de optie voor een digitale handtekening nodig’. Niet alleen om corona, maar ook voor mensen die in het buitenland zijn voor het werk, genieten van een vakantie of gewoonweg geen printer of scanner meer hebben. Bovendien blijven mensen nog steeds thuiswerken, ook na corona. Ook intermediairs plannen niet alle afspraken fysiek. Natuurlijk wil je bij het geven van advies persoonlijk contact hebben en elkaar in de ogen kunnen kijken, dat voegt dan ook waarde toe. Maar bij het ondertekenen is dat anders en dan is een tekenafspraak op locatie voor alle partijen niet nodig en niet efficiënt. Met de reistijd- en kosten die je daarmee bespaart, haal je er al een abonnement bij Stiply uit. Bij ABN AMRO accepteren we alleen digitale handtekeningen die zijn ondertekend met Stiply. De voornaamste reden is omdat zij gebruik maken van de iDIN-authenticatiemethode en omdat zij het ondertekende document samen met het bewijsdocument als één verzegeld PDF-bestand aanleveren. Ik denk dat digitaal ondertekenen voor hypotheekadviseurs permanent is. De klant is het niet verplicht, we accepteren zowel fysiek ondertekende documenten als digitaal ondertekende documenten met Stiply. Het is prettig dat iedereen zelf kan kiezen. Ik ben blij dat we de digitale handtekening accepteren, dat past ook bij deze duurzame tijd.”

Ervaar digitaal ondertekenen zelf

Volgens deze experts is digitaal ondertekenen de toekomst, ook voor de hypotheekbranche. Wil je meer weten over de digitale handtekening? Download dan de ultieme ‘digitaal ondertekenen gids voor hypotheekadviseurs’ of bekijk de webinar. Hierin leer je alles wat je moet weten over de digitale handtekening. Zoals hoe het zit met rechtsgeldigheid, veiligheid, hoe je de juiste software kiest en hoe je de digitale handtekening succesvol implementeert.

Digitaal ondertekenen direct zelf ervaren? Maak dan een proefaccount aan.

WHITEPAPER

De ultieme digitaal ondertekenen gids voor hypotheekadviseurs

Download nu de whitepaper

Whitepaper mockup - De ultieme digitaal ondertekenen gids voor hypotheekadviseurs

 

Alles wat je moet weten over het ondertekenen van offertes en overeenkomsten

3 min read

Alles wat je moet weten over het ondertekenen van offertes en overeenkomsten

In het zakelijke landschap vormen offertes en overeenkomsten de basis van elke samenwerking. Of het nu gaat om een nieuwe klant of het formaliseren...

Lees verder
Alles wat je moet weten over het ondertekenen van een arbeidsovereenkomst

4 min read

Alles wat je moet weten over het ondertekenen van een arbeidsovereenkomst

Het ondertekenen van een arbeidsovereenkomst lijkt een eenvoudige handeling, maar er komt meer bij kijken dan je zou denken. Of je nu een werkgever...

Lees verder
In 3 stappen starten met digitaal ondertekenen

3 min read

In 3 stappen starten met digitaal ondertekenen

Administratie: de meeste bedrijven zijn er veel tijd aan kwijt, terwijl die waardevolle tijd beter besteed kan worden aan andere werkzaamheden. Zo...

Lees verder